Klikić.hr

Čokolade i praline

Otkad se svijet razvija i mijenja, neke stvari ostaju stalne. Neke stvari i proizvodi izlaze iz mode, a neke uvijek dobivaju svoj novi oblik. Čokolada – zajednički proizvoda naroda iz 3. tisućljeća prije Krista i naših suvremenika, a u kojoj mjeri će se razvijati u budućnosti, nitko ne zna jer uz riječ „čokoladu“ veže se mašta proizvođača i sladokusaca. Proizvod je ovo dobiven od kakove mase, šećera, dodataka, a korijen riječi potječe od aztečkog „chocolatl“. Povjesničari nas vode u 2600. godinu pr. Kr. u današnju Južnu i Latinsku Ameriku. Maje su kakaovac žrtveno prinosili bogovima, koristili ju kao sredstvo plaćanja. Na područje Meksika kakaovac je došao zahvaljujući trgovini pa su Asteci preuzimali kakaovac koji su pili zagrijanog uz dodatke vanilije. Europljani čokoladu poznaju zahvaljujući prvim osvajača Amerike, Španjolcima čiji su redovnici pripravljali tekuću čokoladu. Današnji oblik je slijed povijesti, a tu su najviše doprinijeli Švicarci.

Kako danas doživljavamo čokoladu? Kao što je starim Majama kakaovac bio sredstvo plaćanja, tako danas čokoladom već i djecu nagrađujemo za njihova dobra djela. Kod starijih je na glasu kao afrodizijak, a isto tako se povezuje s osjećajima ugode, antidepresivnim učinkom i rješenjem za dosadu. Predmet je i znanstvenih istraživanja kroz koja se dokazuje njena zdravstvena korisnost. Napredna tehnologije i stalno razmišljanje začinjeno maštom u zadnjih pedesetak godinu čokolada je dobila oblike koji zadovoljavaju i one najzahtjevnije sladokusce. Kreativne inovacije stvorile su paletu vrhunskih proizvoda. Čokoladu možemo u njenoj osnovi podijeliti na tamna, mliječnu i bijelu čokoladu.

Našu liniju čokolada i pralina možemo označiti kao proizvode izrađene s posebnom pažnjom, sa smjesom iz zemalja koje tradicionalne prednjače s kvalitetom svojih sastojaka (Obala Bjelokosti, Nigerija, Ekvador, Gana, Madagaskar). Posebne nijanse koje razlikuju određenu vrste su sadržaj kakaa, boja okus i miris te finoća mljevenja.